Tsjechie's Paradijs

Het Boheemse Paradijs wordt beschouwd als een uniek landschap met een buitengewoon esthetische waarde. Deze waarde wordt gevormd door een harmonische eenheid van interessante rotssteden, uitgewerkte vulkanen en verdere natuur merkwaardigheden, waarin de mens op een geweldloze manier meertjes heeft aangelegd, burchten en kastelen opgebouwd en schilderachtige dorpjes en steden opgericht. Dit alles vormt een al zeer lange tijd bezocht uitzonderlijk toeristisch gebied. De hoofdstad Praag ligt hier immers niet zo ver vandaan. Een voordeel van deze streek is het feit dat zich hier geen monstrueus recreatiecentrum bevindt waar duizenden bezoekers naar toe komen en daardoor het natuurlijke milieu overbelasten. Hier is een prachtige plaats voor liefhebbers van de romantiek, voor wandeltochten en een absoluut paradijs voor bergbeklimmers.
Het terrein van het Boheemse Paradijs is matig golvend en steekt terrasvormig boven het omgevende terrein uit. Meer dan de helft van de oppervlakte van dit gebied wordt met dennenbossen bedekt. In de wat lager liggende streken komen wij boomgaarden, alsmede bekenoevers omzoomd door elzenbomen, wilgen of essen tegen. Interessant is ook de specifieke plantenwereld van de meertjes, moerassen en venen.
De eigenlijke betovering van het Boheemse Paradijs berust echter bij de rotssteden en de bergen van vulkanische oorsprong. Tot de kenmerkende elementen van de rotssteden behoren grotten, rotstorens, rotspoorten en rotsvensters, die in combinatie met de burchten en ruïnes, alsmede met de kastelen, de romantiek van de gehele streek versterken.

Geopark Boheems Paradijs

Een aanzienlijk deel van de regio Boheems Paradijs, inclusief het beschermd landschappelijk gebied, Český Ráj, behoort sinds oktober 2005 tot de Europese Geoparken van de UNESCO. Het beschermde landschappelijk gebied Český Ráj viert dit jaar zijn 50e verjaardag en is het oudste van dit soort beschermde gebieden in de Tsjechische republiek. Het Boheems paradijs als geheel is tot dusver het enige Geopark in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Zo is het Boheemse Paradijs in gezelschap van bijvoorbeeld het versteende bos op het Griekse eiland Lesbos terechtgekomen.

Kleine beschermde gebieden

Binnen het beschermde landschappelijk gebied Český Ráj bestaan meer dan twintig kleinere natuurreservaten, waarvan de reservaten Hruboskalsko, Příhrazské Skály en Podtrosecká Údolí de meest bekende zijn. In deze reservaten zijn educatieve natuurpaden aangelegd, zodat men wordt gewezen op de natuurlijke en historische waarden van de streek.

Wandeltochten

Het Boheemse Paradijs biedt in alle jaargetijden zeer goede omstandigheden voor het wandeltoerisme. In dit gebied bevinden zich niet alleen vele toeristische bezienswaardigheden zoals zandsteenrotsen, uitzichten vanaf uitzichttorens en uitzichtplaatsen, burchten en hun ruïnes, maar ook de oude getimmerde houten boerenhuizen met gaanderijen en vele museums met uiteenlopende specialisaties. De markering van de wandelroutes is - zoals in de meeste delen van de Tsjechische republiek – op een heel goed niveau en onderdak kan men bij alle toeristisch belangrijke plaatsen of op het internet vinden.
De in het oog springende en de interessantste plaatsen in dit toeristisch gebied, zoals bijvoorbeeld de burcht DrábskéSvětničky , hrad Kost, de burchtruïne Trosky , het kasteel Hrubá Skála , de berg Kozákov en andere belangrijke plaatsen, worden door het zogenaamde Gouden Pad van het Boheemse Paradijs - Zlatá stezka Českého ráje - verbonden. Dit Gouden Pad heeft een lengte van in totaal 123 km.

Fietsen

Fietsen in het Boheemse Paradijs is werkelijk buitengewoon aantrekkelijk, maar niet altijd gemakkelijk. Het gehele gebied wordt doorkruist met overzichtelijk gemarkeerde routes, die de fietsers langs de rotssteden en de meeste natuurbezienswaardigheden en de historische monumenten leiden. Voor deze routes wordt veel gebruik gemaakt van zijwegen, bos- en veldpaden en deze hebben vaak een zandige ondergrond. De fietsers vinden in dit kleurrijke aanbod niet alleen routes die geschikt zijn voor bergfietsen of „trekking bikes“en die hun conditie en handigheid beproeven, maar ook fietspaden waarvan gezinnen met kinderen gebruik kunnen maken.