ReuzengebergteHet Reuzengebergte is onder de toeristen een van de meest geliefde gebergten in Tsjechië. Het strekt zich uit langs de noordgrens van Tsjechië met Polen. De grens volgt de bergkammen van Tvaroznik tot Mala Upa.
Het Reuzengebergte is bijzonder door de hoogteverschillen die er zijn tussen het midden- en het hooggebergte. De hoogste berg van Tsjechië bevindt zich hier en heet de Snezka met een hoogte van 1602 m. boven NAP.
Het Reuzengebergte vormt een ca. 40 km lang en 20 km breed bergmassief. De noordelijk gelegen bergen aan de kant van Polen zijn erg steil en lopen af naar Slezska Rovina in Polen. De zuidelijk gelegen bergen zijn wat minder steil en lopen naar Podkrkonosska Pahorkatina.
Doordat het gebergte niet zo heel erg groot is (ca. 600 km2) leent het zich uitstekend voor uitstapjes en is het niet moeilijk het gebergte te leren kennen. U zult zich er al snel helemaal thuis voelen. Het hele gebergte is voorzien van gemarkeerde paden en wegen, die in de touristencentra beginnen en vele hotels en herbergen passeren. De paden voeren langs slingerpaden en lopen ook over de bergkammen en bergtoppen.
De wegen en paden, in het bijzonder die in het zuiden, bieden een uitstekende basis voor de fietssport. De medewerkers van de KRNAP (Krkonose Nationaal Park) hebben een uitgebreid netwerk van wegwijzers aangelegd, om u te helpen het gebied met zijn prachtige natuur snel te leren kennen.
We moeten u er echter wel op wijzen dat men alleen maar mag fietsen op de aangegeven paden. Het fietsen in beschermde gebieden, bergpaden en onbegaanbare wegen is verboden. Meestal wordt dit met verbodsborden aangegeven.
Bij het uitzetten van uw fietsroute moet u terdege rekening houden met de gesteldheid van het terrein op uw route. Er zal een aanslag op uw conditie gedaan worden. Ook moet u rekening houden met de weersvoorspelling. Tenslotte moet de technische toestand van uw fiets perfect zijn. Doordat er nogal wat steile afdalingen zijn, moeten met name de remmen in perfecte staat verkeren.
Mocht u onverhoopt verrast worden door noodweer, dan kunt u onderweg altijd schuilen in een van de vele berghutten. Wij wensen u een veilig en prettig verblijf en vele onvergetelijke ervaringen in het Reuzengebergte toe.