De Stad

De Stad

Uit de stadhistorie

Het eerste schriftelijke bericht over Semily, heden ten dage een stad met ongeveer 10 000 inwoners, dateert uit het jaar 1352, maar aangezien het over de parochie kerk gaat, kan men veronderstellen dat Semily al ruim voor dit jaartal bestond.
Eeuwen lang was Semily een verblijfplaats van de hoge adel. Het langoed behoorde lang toe an de Smiřický familie en daarna aan Albrecht van Waldstein en na hem kwam het in handen van buitenladse adellijke families. De resten daarvan werden in 1898 opgekocht door de stad Semily. Door de eeuwen heen maakte Semily een tijd door van ontwikkeling van landbouw, handel, kleine nijverheid en uiteindelijk de industrieën die gebruik maakten van waterkracht. Er waren vooral de molens, productie van garen en van linnen en het bedrukken van stof. Vanaf 1515 ook een brouwerij. De spoorbaan Pardubice - Liberec die in 1858 kwam, was een impuls tot een verandering van Semily, zoals wij die nu kennen met textiel-, houtverwerkende- en machinebouw industrie.

Gedenkwaardigheden en interessantheden

In de jaren 1620 en 1691 werden door brand beide kerken, parochie, school, het stadhuis en een groot aantal huizen verwoest, daarom is in Semily van de historiche bouw niet erg veel overgebleven. Heden ten dage vinden wij in de stad het museum gebouw uit 1760, kerkhof kerk van St. Johannes de Doper (1727), parochie (1797) en een kasteel uit de 18de eeuw, dat vebouwd werd en tegenwoordig functioneel benut wordt. De waardevolste gedenkwaardigheid is de Maria pilaar uit 1738.De interessante bouwwerken kwamen in de stad aan het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw. Het is een tal van de art nouveau gebouwen: hotel Obecní dům, sport komplex, huizen in Husova straat. Dominant in Semily is de nieuwe Romeinse kerk van de heiligen Petrus en Paulus uit 1911.
Vandaag de dag wordt het stadsaanzicht in de uiteindelijke vorm bepaald door de bouwwerken van de laatste tien jaar - het gymnasium en de basisschool van I. Olbracht, het Cultureel centrum Golf met het hotel, de gebouwen van de Komerční bank, de Algemene ziektekostenverzekering, het Arbeidsbureau, het ziekenhuis areaal en de individuele bouw in de wijken aan de rand van de stad.

De vooraanstaande personen en de landgenoten

Semily is de geboorteplaats of de verblijfsplaats van de reeks belangrijke personen. In de eerste plaats is het de gewaardeerde leider van de Tsjechische bevolking de vooraanstaande Tsjechische politicus van de 19de eeuw Dr. František Ladislav Rieger (1818 - 1903). Dr. Karel Kramář (1860 - 1930), de eerste voorzitter van de Tsjechische-Slowaakse regering heeft zijn jeugd in Semily doorgebracht. De schrijver en journalist Ivan Olbracht (1888 - 1952), zoon van de schrijver Antal Stašek (1843 - 1931) is hier geboren en ook de in Europa bekende wetenschappers - natuurkunde František Adam Petřina en Dr. Bohumil Kučera.


 

De kerk in Semily